4857 sayılı 41 maddesi

Madde 41 – Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırk beş saati aşan çalışmalardır. … Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda iki yüz yetmiş saatten fazla olamaz.

4857 sayılı İş Kanunu 41 maddesi nedir?

Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.

İşçi 1 yılda en fazla kaç saat mesai yapabilir?

Kanuna göre, fazla çalışma yılda 270 saati aşamaz. Yargıtay, bu sınırlamadan hareketle yıllık 270 saati aşan fazla çalışma ücretinin işçiye ayrıca ödenmesini istiyor. Buna göre, haftalık 5 saat 30 dakikayı, aylık 22.5 saati aşan fazla çalışma ücretinin o ay işçiye ayrıca ödenmesi gerekiyor.

Fazla mesai ayda en fazla kaç saat olabilir?

Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz. Dolayısıyla işçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir. 270 saatin üzerinde fazla çalışmayı ne işçi talep edebilir ne de işveren işçiden bunu isteyebilir.

Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?

Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay ilk işe girişte ya da ihtiyaç halinde, yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır (Yön. m.9)[1]. Fazla çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir (İşK m.41/7; Yön. m.9/2).

Bir günde en fazla kaç saat çalışılır?

Haftalık çalışma saatinin en fazla 45 saat olarak belirlendiği bilindiğine göre haftanın altı günü çalışılan bir iş yerinde günlük çalışma süresi de 7,5 saate denk gelmektedir. Böyle bir iş yerinde çalışan birey günde 7,5 saatten fazla çalışmamalıdır.

Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun kaç saati aşamaz?

Haftanın iş günlerinden birinde kısmen çalışılan işyerlerinde, bu süre haftalık çalışma süresinden düşüldükten sonra, çalışılan sürenin çalışılan gün sayısına bölünmesi suretiyle günlük çalışma süreleri belirlenir. Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. hükümleri uygulanır.

Bir işçi ayda kaç saat çalışmalı?

Devlet kapsamında çalışma sürelerinin hesaplanması hususunda ay günü otuz gün olarak dikkate alınmaktadır. Bu bilgiye bakıldığında de aylık olan çalışma saatinin bilinmek istenmesi durumunda 30 x 7,5 olarak 225 saat olmaktadır.