Aplastik anemi nedir

Aplastik anemi kanser mi?

Aplastik Anemi Kanser midir? Aplastik anemi kanser midir sorusu hastalar tarafından sıklıkla merak edilir. Bu sorunun cevabı kısaca ciddi fakat tedavi edilebilir bir kan hastalığı olup kanser değildir şeklinde verilebilir.

Aplastik anemi en çok kimlerde görülür?

Her yaş grubundan insanda ortaya çıkabilecek olan hastalık, daha çok ergenlik ve öncesi dönemdeki çocuklarda ve 60 yaş üstü bireylerde görülür. Erken tanı ve uygulanacak doğru yöntemlerle oldukça nadir görülen bir hastalık olan aplastik aneminin tedavisi sağlanabilir.

Aplastik nedir ne demek?

Aplastik terimi yeni dokular meydana getirebilme yeteneğinden yoksun olan, fonksiyonunu tam icra edemeyen manasına gelir ve burada kemik iliğinin fonksiyonunu tam olarak icra edememesini işaret eder. Anemi kan hücrelerinin sayısının normalden düşük olması durumudur.

Anemi hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir?

Birçok anemi tipinde ortak olan semptomlar şunları içerir:

  • Kolay yorulma ve enerji kaybı
  • Özellikle egzersizle olan alışılmadık derecede hızlı ya da düzensiz kalp atışı
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi.
  • Ciltte solukluk.
  • Bacaklarda kramplar.

Anemi öldürür mü?

Uygun tedavi ile anemilerin çoğu hafif derecede ve kısa süreli olur. Bununla birlikte, anemi ağır, uzun süreli, hatta kalıtsal ise veya kronik hastalığa ya da travmaya bağlıysa ölümcül bile olabilir.

Aplastik kriz ne demek?

Bir diğer hematolojik kriz "aplastik kriz " dediğimiz , kan üretiminin kemik iliğinde tamamen durması ya da azalmasıyla olur. Sadece kırmızı küreler değil, beyaz küreler ve kan pulcukları da üretilemeyebilir. Bu duruma daha çok bazı virütik enfeksiyonların neden olduğu yönünde deliller vardır.

Vücut kan Uretmezse ne olur?

– Vücudunuz yeterli miktarda kırmızı kan hücresi üretmezse, – Vücudunuz kırmızı kan hücrelerini çok hızlı parçalarsa. Örneğin anemi türlerinden biri olan demir eksikliği anemisinde demir eksikliğinden ötürü hemoglobin üretimi azalır bir diğer anemi türü orak hücre anemide üretilen hemoglobin düzgün çalışmamaktadır.