Atatürk ün milli eğitim hakkında görüşleri

Atatürk 1924'te:“Yeni Türk Cumhuriyeti'nin, yeni nesle vereceği eğitim, millî eğitimdir.” diyor (MEB, 2001a: 291). … Maarif Kongresi'nde: “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum halinde yaşatır veya bir milleti kölelik ve yoksulluğa terk eder.” diyor (MEB, 1993: 12).

Irfan ordusuyla kaimdir ne demek?

Bir millet ilim, anlayış ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin devamlı sonuçlar vermesi ancak irfan (bilmek, anlamak) ordusuyla geçerlidir. Bu ikinci ordu olmadan birinci ordunun kazançları ölüdür.

Atatürk’ün benimsemiş olduğu eğitim felsefesi nedir?

Atatürk bu eğitim çalışmalarını, bir takım evrensel ilkelere dayandırarak yapmıştır. Bu ilkeler sırtını akla ve bilime dayamıştır: Cumhuriyet Dönemi, Türkiye Eğitim Sistemi çağdaş, milli, bilimsel, laik, uygulamalı ve karma bir anlayışla yapılandırılmıştır.

En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır özdeyişinin anlamı nedir?

Dünyada cehaletten daha kötü hiç bir şey yoktur. Ne yazık ki ilimin bilimin olmadığı yerde her zaman cahillik ve kan savaş vardır. Bunun temel nedeni insanların bencil hırslarına yenik kişiler olmaları.Cahillik her şeyin kabulü demektir.

En büyük savaş cahilliğe karşı yapılan savaştır hangi konu ile ilgili?

Atatürk'ün “En büyük savaş, cahilliğe karşı yapılan savaştır.” sözünün ne kadar doğru olduğunu günümüzde de görebiliyoruz. Cehaletle olan savaşımız, bu konuda verdiğimiz mücadele, ülkemizin ilerlemesine engel olmaktadır. Ülkemizi savaş alanında sadece cesaretimizle koruyamayız.

Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin yaşayacak sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla kaimdir?

Bir millet irfan ordusuna malik olmadıkça, savaş meydanlarında ne kadar parlar zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin yaşayacak neticeleri vermesi, ancak irfan ordusuyla kaimdir. Muallimler! Yeni nesli, Cumhuriyetin fedakar muallim ve mürebbilerini sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır.

Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür?

"Bir millet savaş meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuyla mümkündür." – Mustafa Kemal Atatürk 🇹🇷 30 Ağustos Zafer Bayramı Kutlu Olsun!

Dinde cehalet ne demek?

Cehâlet kelimesi İslam'da, Cehl gibi "bilmemek, bilgi ve görgüden yoksun olmak" anlamında bir sıfat olup isim olarak da kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de dört âyette cehâlet şeklinde, yirmi âyette de aynı kökten gelen muhtelif isim ve fiiller şeklinde geçmektedir (bk. M. F.