Büyük kas motor becerileri

Büyük kas motor becerileri, aynı zamanda 'kaba motor beceriler' veya 'geniş kasların kullanılması' diye de anılmaktadır. Emekleme, ayakta durma, yürüme, koşma, salınım, dönme, yuvarlanma, zıplama, denge gibi hareketler üzerideki kontrolü anlatmak için kullanılmaktadır.

Büyük kas motor gelişimi nedir?

Motor sistemi ince ve kaba motor olmak üzere ikiye ayrılır. Büyük kas gruplarının çalışmasıdır. Yani; yürümek, koşmak, tırmanmak, dans etmek, atlamak, zıplamak, yüzmek gibi hareketlerdir. Bebeklerde ilk olarak kaba motor gelişiminde artış gözlemlenir.

Kaba motor becerileri nedir?

Kaba motor becerileri nedir? Kaba motor becerileri, vücudumuzdaki büyük kasları kullanmayı gerektiren hareketlerdir, örneğin, oturma, emekleme, yürüme, koşma, zıplama ve bir şeyleri fırlatma gibi eylemler için büyük kaslar kullanılır.

Kaba motor ve ince motor becerileri nelerdir?

Yine bir önceki yazıdan hatırlayacağınız üzere; ince motor becerileri el ve parmak gibi vücut bölümlerinin işleyişine etki ederken kaba motor becerileri ise kol, omuz, boyun, bacak gibi vücut bölümlerinin işleyişini yönetir.

Kalın motor becerisi nedir?

Kalın motor: hareket etmek için vücuttaki büyük kas grupları kullanılır örneğin; yürümek, koşmak, zıplamak, yüzmek, sekmek, tırmanmak, bisiklet sürmek, dans etmek, top atıp tutmak gibi. İstisnalar olsa da çoğu kez kendiliğinden gelişen hareketlerdir. İnce motor: Küçük kas gurupları (el ve parmak) kullanılır.

13 24 ay arası kazanılan motor becerileri nelerdir?

10-12 ay; bir yere tutunarak ayağa kalkar, sıralar, yürür. 13-15 ay; ayakta durur, tutunur sıralar, yardımsız yürür. 16-18 ay; tek başına yürür, koşar. 18-24 ay; koşar, topa veya nesnelere tekme atar.

Büyük kas hareketleri nedir?

Büyük kas becerileri daha çok kol ve bacak kasları gibi kasların koordinasyonunu ifade eder. Koşma, zıplama, sıçrama, dengede durma, atlama vb. hareketleri yapabilmeyi içerir.

Kaba motor becerileri nasıl geliştirilir?

Rampada ya da düz zeminde yürümeye çalışmak, topuk üstü ya da parmakların ucuna basarak yürümek kaba motor gelişimini destekler. TOPA VURMA YA DA TOP YAKALAMA ETKİNLİĞİ: Sabit şekilde duran veya karşıdan gelen topu elle tutma ya da ayakla vurma gibi oyun etkinlikleri kaba motor gelişimini destekler.