Endokardit profilaksisi gerektiren durumlar

Infektif endokardit profilaksisi kimlere verilir?

İnfekte dokularla ilgili insizyon, drenaj gibi girişimler o bölgedeki etken mikroorganizma ile bakteriyemiye neden olur. Yüksek ve orta risk kategorisine giren hastalara bu tür girişimler öncesinde profilaksi verilmesi önerilir.

Endokardit profilaksisi ne demek?

ENFEKTİF ENDOKARDİT “ özellikle doğumsal ve romatizmal kalp hastalığı olan çocuklarda görülen ve kalp adalesine yerleşen mikrobik hastalığa verilen isimdir. Tedavisi zordur. Hastalığa yakalananların en az 6 hafta boyunca hastanede yatırılmaları ve damar yolu ile 2-3 çeşit antibiyotik almaları gerekir.

Endokardit nedir belirtileri nelerdir?

Endokarditin klinik belirtileri kalpteki enfeksiyonun olduğu bölge ve bakterinin tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Subakut yani bir süredir devam eden endokarditte haftalar-aylar boyunca devam eden ateş, kırgınlık, dalak büyümesi, kalpte üfürüm duyulması, kilo kaybı, gece terlemeleri görülür.

Antibiyotik profilaksisi kimlere uygulanır?

İmmün sistemi çeşitli nedenlerle zayıflamış olan hasta gruplarında, kalp kapak protezi ve hemodiyaliz için arteriovenöz şant taşıyan hastalar profilaktik antibiyotik kullanımı önem taşımaktadır. Genel bir kural olarak enfeksiyon riskinin olduğu her durum için profilaksi endikedir.

Hangi durumlarda profilaksi gerekmez?

Mitral yetmezliği olmayan olgularda endokardit riski normal olgulardan yüksek değildir. Bu nedenle mitral yetmezliği olmayan prolapsus olgularında profilaksi gerekmez. Normal mitral kapak olgularında, Doppler ile saptanan minimal mitral yetmezliği olan olgularda da profilaksi gerekmez.

Diş Hekimliğinde profilaksi gerektiren durumlar nelerdir?

Diş hekimliğinde profilaktik antibiyotik kullanılması gereken hasta grubuna enfektif endokardit için risk kategorisinde bulunan hastalar, kontrol edilmeyen diabet hastaları, hemodializ için arteriovenöz şant taşıyan hastalar ve immunsupresif hastalar (sadece invaziv uygulamalar için) girmektedir.

Endokardit ne demek?

Endokardit kalpte oluşan enfeksiyonla gelişen bir kalp hastalığıdır ve kalp kapakçığı iltihabı olarak da adlandırılır. Çeşitli etkenlerle gelişen kalpteki enfeksiyonun tanısı her zaman kolay konulamıyor. Belirtileri ise kalpteki enfeksiyonun olduğu bölge ve bakterinin tipine bağlı olarak değişiyor.