Gebelik kontrol takvimi

Gebelik kontrolleri hangi haftalarda?

Herhangi bir risk faktörü olmayan anne adayı hiçbir şikayeti olmasa bile ideal olarak 28. hamilelik haftasına kadar dörder haftalık, 28-36. haftalar arasında ikişer haftalık aralıklarla, 36. haftadan doğuma kadar ise haftalık olarak doktor kontrolüne gelmelidir.

Yeni hamile olduğumu öğrendim ne yapmalıyım?

Dengeli ve sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku bunların başlıcalarıdır. Gebeliğe özel multivitamin ya da folik asidinizi de alıyor olmalısınız. Gebelik doğal bir dönem olduğu için kendinizi eve kapatmanız gerekmez. Ama her konuda artık bebeğinizi de düşünmeli, iki kişi olduğunuzu unutmamalısınız.

Gebe izlemi kaç kez yapılır?

Komplikasyonsuz ilk gebelik için önerilen gebelik izlemi sıklığı; 28. gebelik haftasına kadar 4 haftada bir, 29 – 35. haftalar arasında 2 ile 3 haftada bir, 36. haftadan sonra haftalık izlem.

Gebelik kontrollerinde neler yapılır?

36, 38 ve 39. haftalarda birer kez NST yapılır, ultrasonla bebeğin gelişimine bakılır. 40. hafta dolduğunda bebek hala doğmadıysa kontroller doğum başlayana kadar 3 günde bir yapılır ve bebeğin suyunun yeterli olup olmadığı tespit edilir. Bunun dışında kalp atış ritmi de kontroller arasındadır.

Ilk gebelik muayenesi ne zaman yapılmalı?

Gebelik Sonrası İlk obstetrik takibin 10.gebelik haftasından önce olması önerilmektedir. Bu vizit, uygun bir öykü alma, özgeçmiş ve soygeçmiş bilgileri, fizik muayene ve bazı laboratuar testlerini içerir.

Hamilelikte çatı muayenesi ne zaman yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.

Ilk gebelik muayenesinde alttan muayene olur mu?

Hamileliğin ilk trimesterinde bebeğin sağlık durumunu ve kalp atışlarını daha net değerlendirmek için vajinal muayeneye gerek duyulabilirken, ilerleyen haftalarda şüphelenilen başka durumların varlığında detaylı analiz yapılabilmesi için de 'alttan muayene' olarak bilinen vajinal muayene tercih edilebilir.