Göz küresi tabakaları

Göz küresi üç tabakadan oluşur. Dış tabaka, gözakıyla (sklera) korneadan; orta tabaka, irisle merceklerden ve iç tabaka da ağ tabakadan meydana gelir. Gözün ön kısmındaki sert dış tabaka (sklera), ince bir zarla çevrilidir (konjunktiva). Işık, gözün yüzeyindeki saydam bir kubbe olan korneadan göze girer.01-Jul-2014

Göz küresinin en iç tabakası nedir?

Retina, göz küresi'nin en içteki nöral, duyusal ve ışığa en hassas tabakasıdır [10,22] (Resim 1).

Göz küresi dıştan içe doğru kaç tabakadan oluşur?

Göz yuvarlığı dıştan içe doğru 3 tabakadan oluşur. Sert tabaka, damarlı tabaka ve ağ tabaka dır. Göz yuvarlığını en dıştan saran, parlak beyaz, bağ dokudan yapılmış sert bir tabakadır.

Göz küresinde ne var?

Göz küresi ortalama 2,5 cm. çapında küre şeklindedir. En dışta , beyaz skleranın tam ortasında saat camı şeklinde kornea tabakası bulunur….Orta tabakayı teşkil eden uvea 3 bölümden oluşmuştur:

  • önde gözün rengini veren iris,
  • ortada corpus ciliare,
  • geride ise gözün büyük bölümünün beslenmesini sağlayan koroidea.

Retinayı besleyen yapı nedir?

Retina milyarlarca görme hücresi ve bağlı olduğu sinir hücrelerinden oluşmaktadır.. Bu sinir hücrelerinin uzantıları bir araya gelerek görme sinirini oluşturur. Bu hücreleri besleyen damarlar da retinanın içinde yer almaktadır.

Gözün eklenti organı nedir?

Göz kasları, gözyaşı sistemi, göz kapakları, kojunktiva, kaşlar gözün yardımcı oluşumlarıdır.

Sklera ne demek?

Sklera, gözün "beyazını" oluşturan göz küresinin yoğun bağ dokusudur. Korneanın stroma tabakası ile kesintisizdir. Beyaz sklera ile şeffaf kornea arasındaki bağlantıya limbus denir. Skleranın kalınlığı yaklaşık 0,3 milimetre ila 1,0 milimetre arasındadır.

Gözün en dış tabakası nedir?

En dıştaki birinci tabakaya, Sklera ya da "gözakı" denir. Bu tabaka önde tümsekleşerek, saydam Kornea tabakası olarak devam eder. Beyaz ve lifli yapıda olan bu sert tabaka, gözü dış darbelere karşı koruyan kalın bir zardır.