Kasidenin başlangıç bölümü

Kasidenin ilk beyitine matla denir. Kasidenin son beyitine makta , şairin mahlasının bulunduğu beyite taç beyit denir. Kasidenin en güzel beyiti beyt-ül kasid olarak adlandırılır.Jan 25, 2013

Kasidenin ilk bölümü nedir?

Kasidenin ilk beyitine matla beyit, son beyitine makta beyit denir. Şâir kasidesi içinde matlayı tekrar ederse tecdid-i matla denir. Matlayı birden çok tekrar ederse bu zat-ül metali veya zül metalidir. Şairin mahlasının bulunduğu beyite taç beyit denir.

Kaside hangi bölümlerden oluşur?

  • Teşbib: Sadece bazı kasidelerde yer alan teşbib bölümünde, ilkbahar mevsiminin güzelliğinden, doğanın uyanışından ve ilahi aşktan bahsedilir.
  • Girizgah: Şairin kasideyi kimin için ne maksatla yazdığını açıkladığı bölümdür.
  • Tegazzül: …
  • Methiye: …
  • Fahriye: …
  • Beytü'l Kasid: …
  • Tac Beyit: …
  • Dua:

Kaside ne ile başlar?

Bazı kasîdeler doğrudan tegazzülle başlar ve hemen ardından medhiyeye geçilir. Böyle kasîdelerde nesib bölümü bulunmaz. Kasîde uzun bir manzume olduğu için beyit sonlarındaki kafiye ile sağlanan ses tekrarları bu nazım biçimiyle yazılmış manzumelerde bir süre sonra bir tekdüzeliğin ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Kaside nasıl olur?

Genellikle din ve devlet büyüklerinin övülmesi ya da yerilmesi için yazılan şiirlerdir. En çok 99, en az 15 beyitten oluşur. Genelle 33 – 99 beyit arasında değişkenlik gösterir. İlk beyitte bulunan mısralar kendi aralarında, diğer beyitlerde bulunan mısralardan 1.si serbest, 2.si 1. mısra ile uyaklıdır.

Kasidenin sunulduğu kişinin övüldüğü bölüm nedir?

Medhiye: Kasidenin sunulduğu kişinin, yani padişahın veya bir devlet büyüğünün övüldüğü bölümdür. Bu bölümde abartılı ve sanatlı bir övgü vardır. Tegazzül: Şair, genellikle medhiyeden sonra arada bir gazel söyler. Bu bölüme tegazzül adı verilir.

Gazelin ilk ve son beytine ne ad verilir?

İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir.

Kasidenin fahriye bölümüne ne denir?

Fahriye terimi Türkçeye Arapça üzerinden, Arap edebiyatının etkisiyle girmiştir. Divan edebiyatında şairin övünmek için yazdığı şiir türüne fahriye adı verilir. … Medhiye bölümü şairin kasidesini sunduğu kişiyi yüceltip övmesidir; fahriye bölümü ise kaside şairinin kendini övmesidir.