Paylı mülkiyet davası nedir

Paylı mülkiyet davası, fiziki ve maddi olarak bölünemeyen bir malın veya mülkün, biden fazla kişiye ait olması durumunda pay adı verilen belirli oranlarla bölünememe durumunda açılan davadır. Bu dava genellikle kardeşler veya akrabalık bağı olan kişiler arasında yargıya taşınır.Jul 7, 2021

Paylı mülkiyet nasıl sona erer?

Payın Devri Yoluyla: Payını devreden paydaş bakımından paylı mülkiyet sona erer. Bu devir, paydaşın kendi rızasıyla, mahkeme kararıyla veya cebri icra yoluyla gerçekleşebilir. Devir işleminin sonuç doğurabilmesi için geçerli olması gerekir.

Payli mülkiyet davası ne demek?

Tapuda birden fazla kişinin hisse sahibi olduğu gayrimenkule paylı mülkiyet ya da hisseli gayrimenkul denir. Paydaşlardan birinin ya da tamamının kendi hissesini ayırmak istemesi durumunda ise ortaklığın giderilmesi davası açılması gerekir.

Paylı mülkiyet nedir nasıl yapılır?

Paylı ya da müşterek mülkiyet; Türk Medeni Kanunu'na göre bir şeyin üzerinde birden fazla kişinin hisse sahibi olmasına verilen isimdir. Paylı mülkiyette tek bir mülkiyet hakkı olur ve mal üzerindeki bu hak birden fazla kişiye aittir. Paylı mülkiyette maldan yararlanma ve tasarruf etme üzerinden bir ortaklık kurulur.

Paylı mülkiyet nasıl paylaştırılır?

MADDE 699.- Paylaşma, malın aynen bölüşülmesi veya pazarlık ya da artırmayla satılarak bedelinin bölüşülmesi biçiminde gerçekleştirilir.

Paylı mülkiyet satılabilir mı?

Paylı mülkiyete konu olan taşınmaz, paydaşların aralarında anlaşması halinde satılabiliyor. Medeni Kanuna göre bu durumda paydaşlara önalım hakkı doğuyor. Ancak satışın diğer paydaşlar tarafından onaylanmaması halinde bu konuda dava açılabiliyor.

Paylı mülkiyet davası kaç yıl sürer?

Paylı mülkiyet davası süresi, yaklaşık olarak 3 aydır. Ancak bu süre, davanın Yargıtay'a taşınması sebebiyle uzayabilir. Paylı mülkiyet davası, paydaş olarak anılan tüm hak sahiplerine açıldığı için, sürecin tamamı ilgili kişiler tarafından takip edilmelidir.

Tapuda paylı mülkiyet nasıl anlaşılır?

Bir tapuda ortaklar listesinin sağ yanında ortaklık hisse yapısı belirtilmişse, bu ortaklık paylı mülkiyet şeklindedir. Sadece ortakların isimleri var da yanlarında paylar boş bırakılmışsa, bu 'elbirliği mülkiyeti'dir.