Pemfigus vulgaris ölüm oranı

Ülkemizde yapılan çalışmalarda mortalite oranı %6.5 ile %14 arasında değişen oranlarda bildirilmiştir. Ölüm; hastalığın şiddeti, yaygınlığı, ileri yaş ve tedavi komplikasyonları (sepsis, pnömoni) gibi nedenlere bağlanmıştır (16-18).

Pemfigus öldürür mü?

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Akman, derinin kendini yabancı olarak algılayarak kendisiyle savaşmaya başlamasıyla ortaya çıkan Pemfigus hastalığının ölümcül olabildiğini bildirdi.

Pemfigus tedavisi ne kadar sürer?

Pemfigus ilaç tedavisine genellikle 1 hafta içinde cevap verir, 1 hafta içinde iyileşme belirtileri görülür.

Pemfigus nasıl geçer?

Pemfigus ciddi bir hastalıktır. Uygun ilaçlarla ve erken tedavi edilmediğinde yaşamı tehdit eder. Tedavide hastaya ve hastalığın şiddetine bağlı olarak kortikosteroidler, azatiyoprin, siklofosfamid, mikofenolat mofetil, siklosporin, rituksimab, metotraxate, tetrasiklin, nikotinamid ve dapson kullanılabilir.

Pemfigus sebebi nedir?

Pemfigus bağışıklık sisteminde meydana gelen yanlış sinyal sonucu, derinin kendisini yabancı olarak görmesi ve kendi kendine savaşmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Derinin kendi kendine mücadelesi sonucu deri hücreleri arasındaki bağlar kopar ve su dolu kabarcıkların oluşur.

Pemfigus kanser mı?

Pemfigus nedir ? Ciltte ve mukozal membranlarda soyulmalar ve yüzeysel yaralanmalarla seyreden, nadir görülen, sedef hastalığı ve egzama gibi otoimmün bir hastalıktır.

Pemfigus tedavi edilmezse ne olur?

Zamanla kuruyup kabuklanırlar. Ancak tedavi edilmezse başka yerlerde yeniden çıkan taze-sulu yaralarla hastalık devam eder. Bu yaralar gözlerde çıkarsa (birinde veya her ikisinde birden) yanma, kızarma, yaşarma şeklinde kendini belli eder. Burunda çıkarsa kanama, akıntı ve tıkanıklığa yol açar.

Pemfigus hastası ne yememeli?

Özellikle tedavi alınan dönemlerde diyetine dikkat etmeli, tuzlu ve karbonhidrat ağırlıklı (hamur işi, tatlı vs.) beslenmeden kaçınmalıdır. Dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.