Soyadı değişikliği davası

Soy isim değiştirme davası, kişinin soy isminden haklı nedenlerle memnun olmaması halinde bu gerekçesini mahkemeye sunarak soy isminin değiştirilmesini talep edebileceği davadır. Soy isim değişikliği için olması gereken en önemli unsur, haklı nedenlerin olması gerektiğidir.9 Apr 2021

Soyadımı değiştirmek için ne yapmam gerek?

Resmi duyuru ile birlikte ad soyad değişikliği yapmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapabiliyor. Yeni uygulama ile artık mahkeme açılmadan isim soyad değikliği başvuruları yapılabiliyor. İsim soyad değişikliği yapmak isteyenlerin bu isteklerinin yerine gelmesi için artık mahkeme kararı aranmayacak.

Soyadı değişikliği davası ne kadar sürer?

İsim ve Soyadı Değiştirme Davasının Süresi İsim ve soyadı değiştirme davası, gerekli prosedürler hızlı bir şekilde yerine getirildiğinde ilk celsede veya en geç ikinci celsede tamamlanır. Dava mahkemeden mahkemeye değişmekle birlikte 3 ay – 5 ay gibi bir sürede tamamlanır.

Babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım?

SOYADI değişikliği talepleri genel ismi ile Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi davaları, davayı açanın, yani davacının ikametgahının bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemeleri'nde açılır. Soyadının değiştirilmesi için mahkeme "haklı bir sebebin varlığı" kriterini aramaktadır.

Soyadı değişikliği hangi mahkeme?

İSİM DEĞİŞTİRME VE SOYADI DEĞİŞİKLİĞİ İÇİN YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR? Dava, ilgilinin "yerleşim yeri" Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılır (Nüfus Hizmetleri K. m. 36/1). Dava nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuruyla görülür ve karara bağlanır.

Kimler soyadını değiştirebilir?

Soyadı, kişilerin hangi ailenin mensubu olduklarını belirten kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Türk Medeni Kanunu gereğince haklı sebep bulunması halinde kişiler soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme davası, isim değiştirme davasıyla benzerlik göstermektedir.

Kızlık soyadımı kullanmak için ne yapmalıyım?

Kendi soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, bu taleplerini, evlendirme dairesine yaptıkları nikah başvurusu sırasında kayıt masasından temin edecekleri soyadı dilekçesini doldurarak beyan etmesi gerekir. Bir diğer yol da evlendikten sonra soyadı değişikliği başvurusudur.

Soyadı değiştirme dilekçesi nereye verilir?

Soyadı değiştirme davasında yetkili mahkeme davacının ikametgahının bulunduğu yer mahkemesidir. Görevli mahkeme ise Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Soyadını değişmek isteyen kişi yazılı bir dilekçe ile yetkili Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmalıdır. Dava dilekçesinde davalıyı nüfus müdürlüğü olarak göstermelidir.