Sözleşmenin tek taraflı feshi

Taraflar, Kanunlardaki istisnalar dışında sözleşmeyi diledikleri gibi ortadan kaldırabilirler. Taraflardan birinin sözleşmeyi tek taraflı olarak feshi ile fesih hüküm ve sonuçlarını doğurur ve bu noktada ancak feshin haklı ya da haksız olduğu ileri sürülebilir.

Sözleşme tek taraflı fesh edilebilir mi?

İş sözleşmesini tek taraflı olarak fesh etme hakkınız bulunmaktadır. Ancak işten ayrılacağınızı 8 hafta önce işverene bildirmeniz gerekir. İş Kanunu'na göre haklı bir neden olmadan sözleşmeyi fesh ederseniz herhangi bir tazminat alamazsınız.

Tek taraflı sözleşme fesih nedir?

Genel olarak iş sözleşmesini fesih hakkı, karşı tarafa yöneltilmesi gereken tek taraflı bir irade beyanı ile iş sözleşmesini derhal veya belirli bir sürenin geçmesiyle ortadan kaldırabilme yetkisi veren, bozucu yenilik doğuran bir haktır.

Bir sözleşme nasıl feshedilir?

İşçi ve işveren arasındaki bağın bozulması sonucu taraflar hemen ya da belirlenen bir tarihte iş sözleşmesinin feshi konusunda anlaşabilirler. Öte yandan iş sözleşmesi tek taraflı olarak ihbarlı ya da ihbarsız bir şekilde de sonlandırılabilir.

Iş sözleşmesinden cayma hakkı kaç gün?

4857 sayılı İş Kanunu'da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.

Müteahhit sözleşmesi nasil feshedilir?

Noterlikçe resen düzenlenmiş kat karşılığı inşaat sözleşmesinin feshi ancak tarafların notere giderek bir fesih sözleşmesi düzenlemesi yahut dava açarak mahkeme kararı ile sözleşmenin feshettirilmesi suretiyle olur.

Sözleşmenin iptali nedir?

Borcun ifasının belirli bir zamanda ya da belirli bir süre kapsamında gerçekleşmemesi durumlarında, ifade artık kabul edilemeyecek durumda ise sözleşmenin iptali talep edilebilir.

Haklı sebep bildirilmeden fesih nedir?

Bildirimsiz fesih, taraflardan birinin iş sözleşmesini haklı nedenlerle derhal sona erdirmesidir. Bu fesih türü, belirli nedenlerin ortaya çıkması sonucunda sözleşmeyi sürdürmesi kendisinden beklenemeyecek olan tarafın sözleşmeden kurtulmasına imkan sağlamaktadır.