Trombosit verdikten sonra ne yemeli

özellikle kan verdikten sonra vücutta sıvı kaybı yaşanır. Bu nedenle kişilerin kan bağışından sonra bol sıvı alması ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Ayrıca kan bağışından sonra sigara ve alkol kullanılmamasına dikkat edilmeli, ağız egzersizlerden kaçınılmalıdır.Feb 14, 2021

Trombosit vermenin zararı var mı?

Trombosit vermenin bilinen ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Trombosit aferezi sırasında nadir olarak tansiyon düşüklüğü, dudaklarda karıncalanma, baş dönmesi olabilir.

Kimler kan ve trombosit veremez?

Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.

Kan verdikten sonra neler yapılmamalı?

İstirahat sonrası yapılacak ikramları ve görevlinin önerilerini dikkate alın. Sigara içiyorsanız, kan bağışından sonra 1 saate kadar içmeyin. Kan verdiğiniz kolunuzla birkaç saat ağır şeyler taşımayın. Bağıştan sonraki 5-6 saat hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlarda bulunmayın.

Trombosit nedir kimlere verilir?

Özellikle kanser tedavisi gören hastalarda, ağır ilaç tedavileri veya geçirdikleri büyük ameliyatlar nedeniyle trombosit sayısı çok azalır. Bunun sonucunda vücutta kanamalar meydana gelir. Sizden alınacak trombosit, kanamayı durdurmak veya kanama riskini azaltmak amacıyla, bu hastalara verilecektir.

Trombosit için kan grubu önemli mi?

Verici ve alıcının kan gruplarının aynı olması öncelikli olarak tercih edilse de farklı kan grubuna sahip olan bireylerde bağış yapabilir. Trombosit vericisinin, işlemden 48 saat öncesinde ilaç kullanımını kesmesi gerekir.

Beyaz kan vermenin zararı var mıdır?

İşlem bağışçıya zarar vermez. Nadiren ağız çevresinde uyuşma, bulantı, kusma, üşüme, titreme, kas seğirmesi, baş dönmesi, kramp ve çarpıntı gibi belirtiler yaşanabilir.

Hangi ilaçlar kan vermeye engel?

Antibiyotik kullanımı: Son antibiyotik kullanımını takiben 48 saat sonra donör olabilir. Aspirin Kullanımı Kan bağışına engel değildir. Sadece, trombosit amaçlı kan alımında veya tromboferezde 5 gün içerisinde almamış olması gerekmektedir. Osteomyelit geçirmiş hastalar, tam düzelmeden 5 yıl sonra kan verebilirler.