Yakalama ve gözaltına alma yönetmeliği

Tutuklanan kişi nereye götürülür?

Zorla getirme kararı ile çağrılan şüpheli veya sanık derhal, olanak bulunmadığında yol süresi hariç en geç yirmi dört saat içinde çağıran hâkimin, mahkemenin veya Cumhuriyet savcısının önüne götürülür ve sorguya çekilir veya ifadesi alınır.

Göz altı süresi ne kadardır?

gözaltı en fazla süresi 48 saat'tir. Bu suçların toplu olarak işlenmesi durumunda ise en fazla 4 gün'dür. Bu suçlara ilişkin yürütülen soruşturmalarda –toplu olarak işlenmesi hali hariç– delillerin toplanmasında güçlük varsa veya dosya kapsamlı ise gözaltı süresi en fazla (48 saat + 48 saat + 48 saat =) 6 gün'dür.

Polis hangi durumlarda gözaltına alabilir?

Cumhuriyet savcısı, kolluktan (polis, jandarma vs.) aldığı bilgi doğrultusunda gözaltı kararı verebilir. Gözaltına alınma tedbiri sadece suç şüphesi altında fiilen yakalanan kişiler için değil, haklarında yakalama kararı verilen kişiler için de uygulanabilir. … Cumhuriyet savcısı, gözaltı kararını yazılı olarak verir.

Yakalama emri ne zaman çıkar?

Yakalama Nedir? -CMK 90 – CMK 98 maddeleri, CMK 98/1 uyarınca soruşturma aşamasında çağırılmasına rağmen gelmeyen şüpheli hakkında cumhuriyet savcılığı isteği ile sulh ceza hakimi yakalama emri çıkarır. Tutuklama isteğinin reddi kararına itiraz halinde de itiraz makamı tarafından yakalama emri çıkarılır.

Konsoloslukların tutuklama yetkisi var mı?

1. Konsolosluk memurlarının tutuklanmaları veya göz altına alınmaları, ancak, ağır bir suç halinde ve yetkili adli makamın kararı ile olur. hürriyetleri kısıtlamaya tabi tutulamaz.

Gözaltına alınan kişinin hakları nelerdir?

Gözaltına Alınan Kişinin Hakları Nelerdir?

  • Gözaltına alınan şüphelinin kendisine isnat edilen suçu öğrenme hakkı.
  • Kanunda belirtilen süreler içerisinde hakim önüne çıkarılma.
  • Gözaltı kararının uzatılmasına ilişkin karara itiraz etme.
  • Avukatla (Müdafiyle) görüşme hakkı.

Gözaltı süresi ne demek?

Gözaltına alma, bir suç işlediği şüphesini gösteren somut delillerin varlığı ve zorunluluk arz etmesi nedeniyle hâkim önüne çıkarılıncaya kadar yakalama işlemi yapılan kişinin özgürlüğünün kolluk tarafından kısıtlanması- alıkonulması şeklinde tanımlanmaktadır.