Yaygın gelişimsel gerilik

Yaygın gelişimsel gerilik nedir?

Yaygın gelişimsel bozukluklar (YGB); erken çocuklukta sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış alanında uygun gelişmeme veya kaybın olduğu bir grup psikiyatrik bozukluktur. Genel olarak bu bozukluklar gelişimin birçok alanını etkilerler ve kalıcı işlev bozukluklarına yol açarlar.

Yaygın Gelişimsel Bozukluk nasıl anlaşılır?

Yaygın Gelişimsel Bozukluk belirtileri

  • El-kol hareketleri, yüz ifadesi, göz kontağı gibi sözel olmayan iletişim becerilerinde bozulma.
  • Arkadaşlık kuramama.
  • Diğer insanlarla paylaşmama, ilgi belirtmeme.
  • Tensel temastan kaçınma.
  • Yalnız kalma isteği.
  • Çevrenin farkında olmama.
  • Uygun duygusal tepki verememe.

Yaygın gelişimsel bozukluk otizm mi?

Yaygın Gelişimsel Bozukluk– Hiçbir Sınıflamaya Girmeyen Heller hastalığı olarak da bilinir. Otizmden daha az rastlanan bir bozukluktur. Otizmden en önemli farkı; dil,sosyal etkileşim ve diğer alanlarda normal geçen en az 2-3 yıllık bir sürenin olmasıdır.

Gelişim geriliği otizm mi?

Otizm Zeka Geriliği Midir? Aslında bir birey otizmli olduğu için zeka geriliği yaşamaz. Aksine zeka geriliğiyle yaşayan çocukların p'inde otizm görülür. Otizmin tüm belirtilerini göstermemelerine rağmen zeka geriliği olan çocuklar otizmli davranışlar sergileyebilir.

Yaygın Gelişimsel Bozukluk nasıl tedavi edilir?

Yaygın Gelişimsel Bozukluklar Nasıl Tedavi Edilir? Yaygın Gelişimsel Bozuklukların iyileşme süreci bütüncül bir yaklaşımı içerir. Gelişimsel özel eğitim, sosyal beceri eğitimi, gerekli durumlarda medikal müdahale ve anne-baba danışmanlığından oluşmaktadır.

Nörolojik gelişim geriliği nedir?

Nöromotor Gelişimde Gerilik: Çocuğun gelişim basamaklarını zamanında tamamlayamaması olarak tanımlanabilen bu durum kaba ve ince motor kabiliyeti olan yürüme, koşma, oturma, yemek yeme, resim yapma gibi becerilerinin akranlarından geç yapması olarak tanımlanabilir.

Yaygın gelişimsel bozukluk neden olur?

Otizm ve diğer tüm yaygın gelişimsel bozuklukların neden olduğu henüz tam bilinmemektedir. En çok üzerinde çalışma yapılan YGB otizmdir. Bu çalışmalar, genetik yatkınlığın otizmin gelişmesindeki en önemli faktör olduğunu, çevresel faktörlerin ancak tetikleyici olabileceğini ortaya koymuştur.