Ziynet eşyası yargıtay kararı

[2] Bkz: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/21125 E. 2015/17417 K. sayılı kararı: “Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.”Feb 20, 2021

Ziynet eşyaları kime aittir Yargıtay kararı?

Ziynet eşyaları Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2020/240 K. sayılı kararına göre; kadına takılan her türlü ziynet eşyası (çeyrek/yarım/tam altın, bilezik, takı seti vs.) … kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir.

Ziynet alacağı davası nedir?

Düğün takıları (ziynet eşyası), davalının zilyetliğinde bulunuyorsa, yani dava sırasında düğün takıları mevcutsa aynen iadesi için açılan davaya “istihkak davası” denilmektedir. Ziynet eşyasının aynen iadesine ilişkin istihkak davası açmak herhangi bir zamanaşımı süresine tabi değildir, dava her zaman açılabilir.

Ziynet eşyası davası kesinleşmeden icraya konulabilir mi?

Boşanma davaları kapsamında çeyiz eşyası ve ziynet bedeli konusunda verilen kararlar kesinleşmeden icra takibine konulabilir.

Düğünde takilan takılar geri istenir mi?

Düğünde eşlere takılan takılar ve değerli eşyalar ziynet eşyası olarak nitelendirilmektedir. Türk Medeni Kanunu'nun 220. maddesine göre ziynet eşyası kişisel mal niteliğindedir ve yine 226. maddeye göre boşanma sonucu ziynet eşyaları diğer tarafta kalan eş, dava açarak bu alacağını talep edebilir.

Dugundeki takılar kimin hakki?

Yargıtay'ın güncel içtihatlarına göre kural olarak, düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından ve kime takılırsa takılsın kadına bağışlanmış sayılmaktadır. Düğün takılarından kasıt, bilezik, kolye seti, çeyrek altın gibi tüm takılardır.

Düğünde takılan altınlar kime aittir islama göre?

“Kural olarak düğün sırasında takılan ziynet eşyaları, kim tarafından, kime takılırsa takılsın, kadına bağışlanmış sayılır ve artık kadının kişisel malı sayılır.

Ziynet alacağı kısmi açılır mı?

Dava açılırken alacak miktarının tam olarak bilinmemesi halinde alacağın bir kısmı dava edilip bilirkişi raporundan sonra bakiye kısım yönünden ıslah yapılabilir. Kısmi dava açılmasına engel bir husus bulunmamaktadır.