Çayda çıra halk oyunu

Çayda çıra halk oyunu hangi yöreye aittir?

Çayda Çıra, Elazığ yöresine ait halay türünden halk oyunu. Dünyada "Mumlu Dans" olarak da bilinir. Genellikle sazsız olarak, "nanay" adı verilen türküler eşliğinde oynanır. Eskiden yalnızca kadınlar oynarken, günümüzde halk oyunları toplulukları tarafından gösteri amacıyla kadınlı erkekli oynanmaktadır.

Çayda çıra oyunu nasıl ortaya çıktı?

Ne kadar mum varsa köyde toplatır, tabaklara dizer ve orada bulunanların ellerine tutuşturur. Kendisi de başa geçerek mumların ışığında oynamaya başlar. Çalgıcılar hemen bu oyuna uygun bir müzik bulurlar. … Böylece çayda çıra oyunu ve melodisi ortaya çıkar.

Çayda çıra oyunları nasıl oynanır?

Her erkek, eşinin etrafında bir tur döner. Ardından yeniden çember oluşturulur ve sonrasında düz bir çizgi oluşturana kadar dönülür. Düz çizgi oluşturulması ardından ileri 8 adım gelinir ve eğilerek şamdanlar yere bırakılır. Şamdanların bırakılması ardından çayda çıra oyununa has bir türkü söylenir.

Hora nereye ait?

Hora oyunları çok hızlı ritmli ve kıvraktır. Ayak adımları ön plandadır. Çanakkale, Çatalca, Edirne, Kırklareli, Silivri ve ÇanakkaleTekirdağ de bu alana girerler. Türkiye dışında kalmış Kosova, Makedonya, Bulgaristan ve Balkanlar'daki Türk oyunları da bu kategoriye sokulmaktadır.

Teke halk oyunu hangi yöreye aittir?

Teke zortlatması, Burdur, Isparta, Antalya ve çevresinde yaygın bir halk ezgisi ve bu ezgi eşliğinde oynanan zeybek türü halk oyunu.

Çayda çıra ne zaman çıktı?

Oyunun 200-300 yıllık bir mazisi olduğu söylenir. Oyun Elazığ'ın her tarafında bilinir ve oynanır. Hatta, son zamanlarda Elazığ dışına da taşarak Malatya ve Diyarbakır'da da çeşitli şekillerde oynanmaya başlamıştır. Çayda Çıra oyunu sürekli olarak kendi melodisi ile oynanır.

Mengi oyunu hangi yöreye aittir?

MENGİ: İzmir'in Naldöken ve Narlıdere (şimdi İzmir'in ilçesi) köylerinin düğünlerinde erkekler sabaha karşı halka olur ve zurnasız olarak davulcuyu ortaya alıp oyuna geçerler, el ele sıçraşıp dönerler.