Als genetik mi

​​ALS hastalığı, yüzde 10 genetik nedenlerle ortaya çıkarken, yüzde 90 genetik etmenlerden bağımsız olarak ortaya çıkabiliyor.

ALS hastalığının sebebi nedir?

ALS hastalığı, kasları uyaran motor sinirlerdeki hasar nedeniyle gelişen ve kas güçsüzlüğü ile seyreden ciddi bir hastalıktır. ALS'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak genetik ve çevresel faktörler, kimyasal toksinlere maruziyet ve sigara ALS riskini arttırmaktadır.

ALS hastalarının ömrü ne kadardır?

ALS'nin seyri her hastada farklı şekilde olur. Hastalıkta hayatta kalma süresi genellikle 4-6 yıl olarak verilse de, 10 yıl ve üstünde yaşayan pek çok hasta vardır. İyi bir tıbbi ve sosyal destek ile 20 yıldan fazla yaşayan ALS hastaları vardır. Bu farkın nedeni tam olarak bilinmemektedir.

ALS hastası olduğumu nasıl anlarım?

ALS TANISINDA ÖNEMLİ İPUÇLARI En sık görülen şikâyetler el ve ayak kaslarında belirgin güçsüzlük, seyirme ve kramplar şeklindedir. Hastalık sırasında hiç bir zaman uyuşukluk ve karıncalanma gibi yakınmaların olmaması ve tek taraflı elde ya da ayakta güçsüzlük ile başlaması tanıda önemli ipuçlarıdır.

ALS hastalığı iyileşir mı?

ALS'nin kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. ALS'nin ilerlemesini yavaşlatacak bazı ilaçlar bulunmaktadır. Hasta bireyin mümkün olabildiğince rahat ettirilmesi, normal hayatını sürdürmesi açısından oldukça önemlidir.

ALS kan tahlilinde çıkar mı?

ALS'nin erken dönemde teşhis edilmesi güçtür; çünkü belirtiler başka nörolojik hastalıklarla karışabilir. Tanısı için EMG ( elektromyografi) denen tetkik yöntemi, MR (Manyetik rezonans görüntüleme), kan ve idrar testleri, lomber ponksiyon ( belden omurilik sıvısı alma) ve kas biyopsisi uygulanır.

ALS kaç yılda ilerler?

ALS ilk olarak bacakları, kolları ve/veya boğaz ve ağız kaslarını etkiler fakat sonuçta bütün istemli kasları etkiler, sonucu da felçtir. Çoğunlukla ortalama 3-5 yıl süreyle hızlı ilerler.

ALS hastaları ne yapmalı?

Tedavide çeşitli ilaçlar, fizik tedavi ve rehabilitasyon, konuşma terapisi, beslenme takviyeleri, psikolojik ve sosyal destek tedavileri gibi yöntemler kullanılmaktadır. ALS tedavisi için FDA tarafından onaylanan Riluzole ve Edaravone isimli iki farklı ilaç bulunmaktadır.