Ceza usul hukuku nedir

Ceza muhakemesi hukuku, ceza muhakemesini düzenleyen hukuk dalıdır. Ceza muhakemesinin ilke ve esaslarını ortaya koyan ceza muhakemesi hukukunun amacı, insan hakları ihlallerine yol açmadan maddi gerçeği araştırıp bulmaktır.

Ceza usul hukuku nedir kısaca?

Ceza muhakemesi veya Ceza yargılaması, ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır. Ceza muhakemesi süreci, kişinin veya kişilerin yaptıkları eylemin/eylemlerin suç olduğuna dair görülen suç şüphesi ile başlar ve bu şüphe sonuçlanıncaya kadar devam eder.

Ceza muhakemesi hangi hukuk sistemi?

Ceza muhakemesi suç işlendiği şüphesi ile başlar ve bu şüphenin kesin bir hükümle yenilmesine kadar devam eder. … Ceza muhakemesinin amacı şüpheli/sanığın haklarına saygı duyarak onun suçu işleyip işlemediği konusundaki MADDİ GERÇEĞİ ortaya çıkarmaktır. Ceza muhakemesi hukukunda vicdani delil sistemi geçerlidir.

Ceza muhakemesi ilkeleri nelerdir?

Ceza Muhakemesi Hukuku'nun temel ilkeleri:

  • İşkence yasağı,
  • şüpheden sanık yararlanır ilkesi.
  • İsnadı ve hakları öğrenme hakkı
  • Hukuk devleti ilkesi,
  • Kıyasın mümkün olması
  • Doğal Yargıç ilkesi.
  • Davasız yargılama olmaz ilkesi.
  • Sözlülük ilkesi.

Ceza muhakemesi işlemleri nelerdir?

Ceza Muhakemesi İşlemleri sözlü, yazılı ya da eylemli olarak yapılabilir. Muhakemeyi ilerletmek maksadı ile yapılan iddia, savunma ve yargılama niteliğindeki irade açıklamalarıdır. Ceza Muhakemesi İşlemlerinde UYAP sistemini de kullanma zorunluluğu getirilmiştir.

Ceza infaz hukuku ne demektir?

Kesinleşmiş ceza ve güvenlik tedbirlerinin yerine getirilmesine ilişkin esasları gösteren hukuk dalı. İnfaz hukuku, yaptırımların yerine getirilmesi konusu ile ilgilenir. Buna ilişkin ilkeleri, esasları ve usulleri gösterir.

Ceza yargılamasının hangi aşaması sonunda toplanan deliller suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa Cumhuriyet Savcısı iddianame düzenler?

5271 Sayılı CMK'nın 170/2 maddesinde bu keyfiyet, "soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler." ifadesiyle hüküm altına alınmıştır.

Ceza yargılaması aşamaları nelerdir?

Ceza yargılaması temel olarak iki evreden oluşur: soruşturma ve kovuşturma. İki evreyi birbirine bağlayan bir de ara muhakeme evresi bulunur.