Deneme süreli iş sözleşmesi örneği doc

Deneme süreli iş sözleşmesi nedir?

İşçiler ile işveren arasında yapılan iş sözleşmeleri, sözleşmeyi devam ettirip ettirmeme kararının belirli bir süre sonrasında verilmesine imkân tanıyorsa bu sözleşmeler deneme süreli iş sözleşmesi olarak isimlendirilmektedir.

Deneme süreli iş sözleşmesi en fazla kaç ay?

“Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir. Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir.

Iş sözleşmesinde nelere dikkat edilmeli?

İş Sözleşmesi düzenlerken dikkat edilmesi gerekenler; İşçi- İşveren Bilgileri, Sözleşme Geçerlilik Süresi, Deneme Süresi, Maaş Bilgisi, Fazla Çalışma Durumu, Sözleşmenin Fesih Ve Tazminat Hükümleri gibi hükümler açık ve kesin olmalıdır.

Belirli süreli iş sözleşmesi ne kadar süre ile yapılır?

Özetle, sözleşme işin niteliğine göre bir süreye tabi olabilir. Bu süre 3 ay da olabilir, 1 yıl da, 5 yıl da. İşçi ile işverenin kendi iradeleri ile belirli süreli iş sözleşmesi kurmaları mümkündür, ama süreyi belirlemek konusunda işin niteliğine bağlıdırlar.

Deneme süreli iş sözleşmeleri ile ilgili maddeler nelerdir?

İş Kanununun 15.maddesinde deneme süreli iş sözleşmesi düzenlenmiştir. Bu hükme göre; “Taraflarca iş sözleşmesine bir deneme kaydı konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir” (f.1).

Deneme süreli iş sözleşmelerinin özellikleri nelerdir?

Deneme süresi içinde taraflar sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Ancak işçinin çalıştığı günler için ücret ve diğer hakları saklıdır. Dolayısıyla deneme süresi içinde işçiler, çalıştıkları günler için sözleşmesinden doğan haklarını talep edebilirler.

İş Kanunu deneme süresi en fazla kaç ay?

Deneme süresi 4857 sayılı Kanuna göre en çok iki ay olabilir. Deneme süresinin uzun bir süre olarak belirlenmesi işçinin aleyhine bir durumdur. Bunun için yasa koyucu deneme süresinin üst sınırını belirlemiştir. Ancak toplu sözleşmeleriyle en çok dört aya kadar uzatılmasına imkân tanınmıştır.