Domates mantar hastalığı

Domateste görülen fusarium solgunluğu hastalığının semptomları ilk önce yaprak ortası veya bitkinin bir tarafında yaprakların sararması ve solması şeklinde ortaya çıkabilir; tek taraflı semptomlar, bitkinin semptomatik tarafını besleyen vasküler sistemdeki bir tıkanmadan kaynaklanır; hastalık ilerledikçe yaşlı …25-Feb-2021

Domateslere hastalık gelmemesi için ne yapmalı?

Meyve ve domates gövde hastalıkları arasında sayılan bu hastalık için etkin bir kimyasal mücadele yöntemi bulunmuyor. Temiz tohum kullanımı, seraların havalandırılması, hasta ekinleri imha edilmesi, ekim nöbeti yapılması önleme için tavsiye ediliyor.

Domates mantarı nedir?

Septoria lycopersici. Bu mantar gövde, yaprak sapı ve çiçek sapına saldırır ve saldırının temel taşıyıcısı üzerinde sarı haleli ve gri merkezli kahverengi lekeler oluşan yapraklardır. Hastalık son aşamalarında yaprakların dökülmesine ve meyvenin güneşe doğrudan maruz kalmasına neden olur.

Domatese hangi ilaçlar atılır?

Yaprak, sap, çiçek ve meyve saplarında kahverengiden siyaha doğru değişen küçük lekeler oluşturan domateste bakteriyel benek hastalığın taşınması domates tohumu yoluyla olabilmektedir. Bu sebeple mücadelesinde; etkili maddesi Bakır oksiklorür P, Bakır kompleks &21 + Mancozeb gibi olan ilaçlar kullanılmalıdır.

Domatese Basra ilacı ne zaman atılır?

Kimyasal Mücadele Çevrede ilk hastalık belirtileri görüldüğünde veya bitkiler çiçeklenme devresinde iken başlanmalıdır. İlaçlamalar 10 gün arayla yapılmalıdır.

Domateste verimi artırmak için neler yapılmalıdır?

Domates verimini arttırmak için gübreleme yapmak gerekli olmaktadır. Bununla birlikte iklim, toprak isteği, sıcaklık, toprak hazırlığı, sulama, çapalama ve bakım işlemleri de verimi arttıran diğer yöntemler olmaktadır.

Domateste kök çürüklüğü neden olur?

ENFEKSİYON KOŞULLARI Hastalık, tarla koşullarında, özellikle bulaşık ve nem tutan topraklarda, yağışlı ve serin giden yıllarda çok büyük tahribat yaparak, şaşırtılan fidelerin tümünün kök ve kökboğazlarının çürüyüp ölmesine neden olur.

Hastalıklı domates nasıl anlaşılır?

Domates yaprakları üzerinde önce sarı renkli lekeler oluşur.  Daha sonra bu lekelerin alt kısmına rastlayan yerde zeytin renginde veya kahverengimsi bir küf meydana gelir.  Hastalık kısa zamanda bütün yaprakları kaplar ve bitkiyi kurutur.  Hastalık için en uygun koşullar 20–25 0C sıcaklık ve % 95 orantılı nemdir.