Fitre parası nasıl harcanır

Fitre borçtan düşülür mü?

Şâfiî mezhebinin meşhur olan görüşüne göre ise hiçbir borç, zekâta tâbi olan malların hiçbirisinden düşülmez, dolayısıyla borçluluk hâli zekât vermeye engel değildir (Nevevî, el-Mecmû', V, 344).

Fitre hangi kurumlara verilir?

Aldıkları zekât ve fitreleri bir fonda toplayıp bunu yalnızca Tevbe suresinin 60. ayetinde belirtilen yerlere sarf ettikleri bilinen ve kendilerine her bakımdan güvenilen kimseler eliyle yönetilen dernek, kurum ve yardımlaşma fonlarına zekât ve fitre verilmesinde dinen bir sakınca yoktur.

Zekât parça parça verilebilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığına göre, zekat, bir defada verilebileceği gibi taksitle de ödenebilir. Ücretli olduğu halde, temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve başka bir mal varlığı bulunmayan kişilere de zekat verilebilir.

Fitre verdiğini söylemek gerekir mi?

Fitre, niyet edilerek fakirlere temlik suretiyle verilir, mübah kılma tarzında fitre olmaz. Niyet, fitreyi ayırırken veya verirken yapılabilir. Ancak fakire verirken bunun fitre olduğunu söylemek gerekmez. Bir kimse fitresini eşine, usul ve füruuna yani anne veya babasına, çocuk ve torunlarına veremez.

Borç verilen para fitre sayılır mı?

Cevap: Tevbe Suresi'nin 60'ıncı ayetine göre borçlu olana da zekât verilir. Borç verdiğiniz kişi, borcunu itiraf ediyorsa bu parayı aldığınız zaman zekâtını vermek zorundasınız. Ama dilerseniz o parayı, zekâtınıza mahsuben eli darda olan borçluya bağışlarsınız.

Zekât hesaplarken borç düşülür mü?

Zekât vermekle yükümlü olan kişi, elindeki zekâta tâbi olan malından kul haklarına müteallik borçlarını düşer. … Günümüzde ödeme planı uzun bir takvime bağlanmış olan ve ileriki yıllarda düzenli olarak ödenecek olan kamu, TOKİ, kooperatif, kredi türü borçlar, bütünüyle zekât malından düşülmemelidir.

Ramazan fitresi kurumlara verilir mi?

Zekât ve fitre, hayır kurumlarına verilebilir mi? … Zekât, kendilerine zekât verilmesi caiz olan kimselere doğrudan teslim edilebileceği gibi, aracı vasıtası ile de ulaştırılabilir. Bu aracının birey olması ile kurum olması arasında fark yoktur.