Kişileştirme ne demek

Kişileştirme ne demek örnek?

Hem düz yazılarda hem de şiirlerde kullanılan kişileştirme sanatı, insan dışı varlıklara düşünmek ve duygulanmak gibi insani özelliklerin verilmesi demektir. Örneğin ''Sanki çiçekler bana küsmüş gibi, her birinin boynu bükülmüştü.'' cümlesinde kişileştirme sanatı yapılmıştır. Küsmek, sadece insana özgü bir davranıştır.

Kişileştirme nedir 10 tane örnek?

Kişileştirmeye Örnek Cümleler ➥ Akrep ile yelkovan, sanki bir yere yetişir gibi koşturup duruyorlar. ➥ Yağmur yağınca topraktaki sevinç kokusundan bellidir. ➥ Güneş nazlı nazlı batarken, koyu bir karanlık öptü denizi. ➥ Bir güvercin konuverdi önüme, selam getirdi anamdan.

Kişileştirme ne anlama gelir?

Kişileştirmeyi “insana ait özellikleri, insan dışındaki canlı veya cansız varlıklara aktaran mecazlı anlatım tekniği” şeklinde tanımlayabiliriz. … Temelde, insan özelliklerini başka varlıklara yükleme olarak akılda tutulabilir. Kişileştirme sanatı, adından da anlaşılacağı üzere “insanlaştırma” çabası içerir.

Kişileştirme sanatı ne demek?

Teşhis (Kişileştirme) Söz Sanatı Teşhis (Kişileştirme): İnsana ait özelliklerin insan olmayan varlıklara mal edilmesiyle gerçekleştirilen mecazlı bir anlatım özelliğidir. Bazen benzetme çoğu zaman da kapalı istiare biçiminde gerçekleştirilir.

Tenasüp nedir ve örnekleri?

Anlam yönünden birbiriyle ilgili sözcükleri bir arada kullanmaktır. Karşıt anlamlı sözcüklerin bir arada kullanılması tenasüp değildir. … ÖRN: Lâleyi sümbülü, gülü hâr almış.

Konusturma sanatı nedir ornek?

İnsan dışındaki varlıkları konuşturmaktır. Her intak sanatında teşhis sanatı vardır; ancak her teşhiste intak sanatı yoktur. Yukarıdaki örnekte kurnaz tilkinin konuşması, “intak” (konuşturma) sanatı örneğidir. …

Abartma nedir ve örnek?

Abartma, genel anlamda bir şeyi olduğundan üstün ya da aşağı gösterme sanatı. … Çok yorulunca “öldüm”, biraz üşüyünce de “dondum” dediğimizde abartma yapmış oluruz. Avcı öyküleri, günlük dildeki abartmalara iyi bir örnektir. Burada önemli olan, abartmanın mantık sınırlarını aşmamasıdır.