Nöbet geçiren hastaya ne yapılır

Hastanın hareketlerini durdurmaya ve/veya engellemeye çalışmayın. Hastayı güvenli bir yere yatırın. Yaralayabilecek ucu sivri veya sert eşyalardan (sivri köşeler, vb.) hastayı uzaklaştırarak veya bunları hastanın yanından uzaklaştırarak hastayı koruyun.

Nöbet geçiren insana ne yapılmalı?

Başının altına yumuşak bir şey koyun. Etraftaki zarar verici, kişinin çarpabileceği, üzerine düşebilecek eşyaları uzaklaştırın. Nöbet geçiren kişiyi sol tarafına çevirerek nefes almasını kolaylaştırabilirsiniz. Kravat gibi nefes almayı zorlaştıracak kıyafetlerle ve gözlük gibi kırılabilecek şeyleri çıkarın.

Nöbet geçirdikten sonra ne olur?

Epilepsi nöbeti sonrası kişide uykulu bir tavır, baş ağrısı ve kafa karışıklığı görülebilir. Baygınlık geçiren kişide ise sadece fiziksel bir güçsüzlük olur. Epilepsi krizleri esnasında kol ve bacaklarda kasılma, gözlerin yukarı doğru dönmesi, idrar kaçırma gibi durumlar yaşanır.

Nöbet geçirmek neden olur?

Toplumda "Sara" hastalığı olarak bilinen epilepsi, her yaş grubunda görülen hastalıklardan biridir. Enfeksiyon, yüksek ateş, aşırı alkol kullanımı, uykusuzluk ve yoğun stres gibi günlük hayatta karşı karşıya kaldığımız durumlar da epilepsi nöbetlerine yol açabilir.

Nöbet geçirmek nasıl olur?

Halk arasında sara nöbeti olarak bilinen nöbettir. Kişi önce kaskatı kesilir ve yere düşer. Bunun ardından tüm vücut kaslarında kasılıp gevşemeler olur. Nöbet esnasındaki şiddetli hareketler kişinin kontrolü dışında gelişir.

Epilepsi hastası Nelerden kaçınmalı?

Alkol ve çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler epilepsi nöbetlerini tetikleyebildiği için uzak durulması gerekir. Greyfurt ve nar gibi meyveler epilepsi ilaçlarıyla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etki yaratabilir.

Epilepsi krizi nasıl engellenir?

Dr. Nergiz Hüseyinoğlu, yeterli uyku ve yeterli sıvı alımının yanı sıra günün sıcak saatlerinde dışarıda dolaşmamaya, bilgisayar veya televizyon karşısında uzun saatler geçirmemeye de dikkat edilmesinin epilepsi nöbetlerinin tetiklenmesini önlemeye yardımcı olacağını söylüyor.

Epilepsi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hastalık başladığı zaman vücutta istemsiz bir şekilde titremeler görülür. Ayrıca sabit bir noktaya doğru kitlenme olur ve boş bakışlar meydana gelir. Epilepsi hastalarında ki bu tür davranış bozukluklarında anormal durum, korkutucu bir hal almasına neden olabiliyor.