Planlama ne demek

Planlama nedir kısaca tanımı?

Planlama,belirli amaçlar, geçmiş veriler, tecrübeler, öngörüler ve trendler doğrultusunda, çeşitli kısıtlamalara da uyacak şekilde geleceğe dair kararlar alma olarak tanımlanabilir.

Planlama ne amaçla yapılır?

Planlama, yöneticilerin ileriye bakmasını sağlamakla işletmenin içinde bulunduğu şartlardaki değişmeleri önceden görmelerini mümkün kılar. Bu sayede gerekli tedbirleri zamanında almak mümkün olur. Planlama, belirsizlikleri azaltır. Bunlar yapılmazsa karmaşa olur, kimse ne yapması gerektiğini bilemez.

Üretim planlama Bölümü ne iş yapar?

Planlama elemanı, üretim ve satış gibi farklı alanlarda çalışıp belirlenen hedeflere ulaşılması için planlama yapan kişidir. Planlama elemanları; stok takibi, sipariş takibi, üretim raporlaması ve satış rakamları gibi farklı alanlarla ilgili inceleme yapar.

Planlama ne ile başlar?

Planlama işleminde ilk hareket noktası, işletmenin birincil (asal) ve ikincil (yan) amaçlarının açık-seçik biçimde belirlenmesidir, işletmenin asal amaçlarını başkan, yönetim kurulu, ortaklar (hissedarlar) belirler.

Planlama süreci kaç aşamadan oluşur?

Planlama Sürecinin Aşamaları Amaçlara Ulaştıracak Varsayımların Belirlenmesi. Alternatiflerin Belirlenmesi. Alternatiflerin Karşılaştırılması Alternatifler Arasında En Uygun Olanın Seçimi.

Planlama aşamaları nelerdir?

Genel anlamda planlama süreci dört aşamadan oluşmaktadır; Misyon ve vizyonun belirlenmesi, Amaç ve hedeflerin belirlenmesi, Amaçlara ulaştıracak alternatiflerin belirlenmesi ve karşılaştırılması (Sabuncuoglu ve Tokol 2001).

Mekansal planlama ne demek?

Mekânsal Strateji Planı ekonomik, sosyal politikalar ve çevre politikaları ile stratejilerini mekânla ilişkilendirerek fiziki gelişmeyi ve sektörel kararları yönlendiren, ülke bütününde ve gerekli görülen bölgelerde hazırlanan, raporu ile bütün olan plandır.”