Sui generis sözleşmeler

Sui generis sözleşmeler nedir?

kendine özgü yapısı olan (sui generis) sözleşmeler, tipik sözleşmelerin yani kanunda düzenlenmiş bulunan isimli sözleşmelerin unsurları dışında, tamamen kendisine özgü unsurlardan oluşan ve bu nedenle de tam anlamıyla yeni olan sözleşmelerdir. sulh sözleşmesi, satış için tevdi sözleşmesi vs.. gibi.

Kendine özgü yapısı olan sözleşmeler nedir?

Bu tür sözleşmeler, kısmen veya tamamen, kanunda düzenlenmiş sözleşme tiplerinde bulunmayan unsurlardan meydana gelir. Kendisine özgü yapısı olan sözleşmelere başlıca sulh, satış için bırakma, tek satıcılık, tahkim ve sporcu transfer sözleşmeleri örnek gösterilmektedir.

Isimsiz sözleşmeler hangileri?

TÜRK BORÇLAR KANUNU'NDA DÜZENLENMEMİŞ (İSİMSİZ) SÖZLEŞMELER Bu tür sözleşmelere örnek olarak, vasiyeti yerine getirme görevlisi atanması (MK m. 500-556) irtifak sözleşmesi (MK m. 781), taşınmaz rehin sözleşmesi (MK. m. 781), şerh sözleşmesi (MK m. 1009) örnek verilebilir.

Atipik sözleşmeler özellikleri nelerdir?

Atipik sözleşmeleri, tipik sözleşmelerden ayıran özelliği şekil ve esas bakımdan özel kurallara dahil olan ve esnekleşme ile değişime açık sözleşmelerdir. Atipik Sözleşme Nedir? Atipik sözleşmeler özel kurallara tabidir. Kurallar ve sözleşme maddeleri üzerinde sınırlama ve esnekleşme görülebilir.

Kaç çeşit sözleşme vardır?

Sözleşme çeşitleri; satış sözleşmesi, mesafeli satış sözleşmesi, trampa (takas) sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, kullanım ödüncü sözleşmesi, tüketim ödüncü sözleşmesi, hizmet sözleşmesi, evde hizmet sözleşmesi, eser sözleşmesi (istisna sözleşmesi), yayım sözleşmesi, vekalet (vedia) sözleşmesi, kefalet …

Hukukta sui generis nedir?

Kendine özgü özellikleri olan ve başka bir örneği olmayan nesne ya da olayları anlatmak için kullanılır. Skolastik felsefede de herhangi bir üst sınıfa dâhil edilemeyen olgu veya olayları belirtmek için kullanılır. Bu terime, biyoloji ve hukukta da sık sık başvurulur.

Menfi zarar ne demek?

Menfi zarar; uyulacağı veya yerine getirileceğine inanılan bir sözleşmenin hüküm ifade etmemesi veya yerine getirilmemesi yüzünden güvenin boşa çıkması nedeniyle uğranılan zarardır. Yani sözleşme yapılmasaydı uğranılmayacak zarardır.